A MÖLLER’S TÖRTÉNETE
Csoda Északról
A tőkehalmáj-olajnak nagy múltja van mind a népi, mind a hagyományos orvoslásban Észak-Európában. Skóciában és Norvégiában évszázadok óta csemegének tekintik, és a friss tőkehalmájat már jóval azelőtt is tisztelték gyógyászati célokra, hogy Peter Möller feltalálta volna az egészségre pozitívan ható olaj kinyerésének modern módszerét
Peter Möller – az ember a folyékony arany mögött
A Möller’s márkát 1854-ben alapította Peter Möller gyógyszerész. Peter Möller elkötelezett híve volt az omeg-3 zsírsavaknak és a tőkehalmájnak. Ez az erős hit volt az alapja annak, hogy később felfedezték a tőkehalmájban található természetes A- és D-vitamint is, amely így tovább növelte a termék jelentőségét.
Peter Möller cégének megalapítása óta az idő múlásával a Möller’s termékek minőségének, tisztaságának és ízének optimalizálása érdekében továbbfejlesztett feldolgozási módszerek kerültek folyamatosan bevezetésre.
Peter Möller’s-nek köszönhetjük, hogy az egészséges tőkehalmáj-olajat elhozta az emberekhez szerte a világon.
Fontos dátumok időrendben
Timeline
230 Kr.e.
A tőkehalmájból származó olajat helyi fogyasztásra, valamint csere- és kereskedelmi áruként állítják elő Norvégia északi részén.
1100
A tőkehalhalászat és -feldolgozás jelentősége Lofotenben Vágar, Észak-Norvégia első középkori városának kialakulásához vezet.
1789
Az első feljegyzések a gyógyászati célokra használt tőkehalmáj-olajról Manchesterben születtek, amikor egy Dr. Darbey ezt használja reuma ellen.
1841
John Hughes Bennett brit orvos kiadja “A tőkehalmáj-olaj mint terápiás szer” című könyvét.
1854
A tőkehalmáj-olaj előállításában jelentős technológiai áttörés következik be, amikor Peter Joachim Møller norvég gyógyszerész feltalál egy gőzölési módszert az olaj kinyerésére.
1854
A Möller három tőkehalmájolaj-gyártó üzemet hoz létre Lofotenben. Az első évben 20 tonna tőkehalmáj-olajat állítanak elő. Anglia ennek az olajnak az első jelentős nemzetközi piaca.
1860's
A Möller’s párolt gyógyhatású tőkehalmáj-olaj számos díjat nyer, és 29 érmet kapott Amerika és Anglia városaiban megrendezett különböző kereskedelmi vásárokon.
1869
Peter Möller meghal. Jelenleg 70 tőkehalmájolaj-gyártó használja az ő gőzös módszerét. Ezekben az üzemekben évente összesen 5000 tonna tőkehalmáj-olajat állítanak elő. A Möller londoni értékesítési irodája globális marketing tevékenységet folytat, ami a következő 50 évben az export jelentős növekedéséhez vezet.
1870
A cég megkezdi termékeinek értékesítését az Egyesült Államokban.
1881
Peter Möller fia, Frantz Peckel Möller veszi át a cég vezetését. A kiváló tudományos képzés és a nagy lehetőségek érzésének ötvözésével biztosítja, hogy a Möller’s a legmagasabb helyet foglalja el a világpiacon.
1895
Londonban publikálják Frantz Peckel Möller tudományos életművét „Tőkehalmáj-olaj és kémia” címmel. Az angol nyelvű mű 600 oldalas.
1903
Peter Möller utódai eladják a céget a Møystad családnak. Március 26-án megalakul a Peter Möller A/S.
1925
1930-as évek
1938
1940
1945
1990
2004
2020
A norvégok étrendjének szerves része már közel 170 éve
A Möller’s tőkehalmájolaj 1854 óta a norvégok egészségügyi napi rutinjának szerves része.
1929-1963 között a Möller’s tőkehalmáj-olaj bekerült “Az oslói reggeli” iskolai projektjébe, hogy minden diák egészségesen és táplálóan kezdje a napját.
100% vadon élő északkeleti sarkvidéki tőkehal
A Möller’s tőkehalmájolaj északkeleti sarkvidéki tőkehalból készül. A festői Lofoten és a Vesterålen vizeiből származik.
Az északkeleti sarkvidéki tőkehal, helyi nevén “Skrei” minden évben elképesztő utat tesz meg a Barents-tengeren keresztül, hogy elérje a norvég partoknál lévő ívóhelyeit. Mire eléri a norvég szigetvilágot, a világ legelegánsabb, legerősebb és legkarcsúbb tőkehala lesz, ami egyedülálló minőséget kölcsönöz neki.
A tőkehal ívási szezonja januártól áprilisig tart. Ez az egyetlen időszak az év során, amikor frissen fogott tőkehalat lehet kapni.
Lofoten - egy különleges történelmi helyszín
Amióta az első emberek több mint 7 000 évvel ezelőtt a Lofoten-szigetekre érkeztek, azóta halásszák az északkeleti sarkvidéki tőkehalat, amely legalább 860 óta Európa-szerte híres. Nem csoda, hogy a halászat olyan fontos részét képezi a régió történelmének.
A legmagasabb minőség és frissesség
A Möller’s termékeiben felhasznált tőkehalat hagyományos halászhajókkal fogják ki. A májfeldolgozás első lépései már 24 órán belül a fogás pillanatától számítva megkezdődnek a legmagasabb minőség és frissesség biztosítása érdekében.
Az ikonikus zöld üveg
A Möller’s ikonikus zöld palackjai nem sokat változtak az évek során. Kezdetben a cég alapítója, Peter Möller volt az egyetlen személy, akinek megengedték, hogy megtöltögesse őket, biztosítékul a tartalmuk minőségére.
A Möller’s-t kezdetben csak gyógyszertárakban árulták, ma már nemcsak gyógyszertárakban, hanem élelmiszerüzletekben, drogériákban és e-kereskedelmi platformokon is megtalálhatóak a termékek.