Az omega-3 jót tesz a szív, az agy és a szem egészségének. Mivel azonban a szervezet nem képes hatékonyan előállítani, ezért csak Önön múlik, hogy hozzáadja-e az étrendjéhez. Ebben segít, ha ismeri a különböző omega-3 források közötti különbségeket.
Home » Nem minden omega-3 ugyanolyan!
Gyakori omega-3 források
A legtöbb ember tudja, hogy az olajos halak, mint a lazac, a pisztráng, a szardínia, a makréla, a szardella és a hering jó omega-3-források – sőt, a legjobbak. Ez azért van így, mert ezek a halak tartalmazzák az EPA és DHA néven ismert hosszú láncú tengeri zsírsavakat, amelyek bizonyítottan a legjobb egészségügyi hatással rendelkeznek.
Nem csak vacsorára
Ne feledje, hogy az olyan élelmiszerek, mint a kaviárkrém és a paradicsomszószos makrélakonzerv szintén magas omega-3-tartalommal rendelkeznek. Azonban nem kell az összes zsírsavat a vacsora során bevinnie, lehetőség szerint ossza el a nap folyamán az étkezések között. Miért ne fogyaszthatna reggelire egy kis kaviárkrémet vagy néhány szardellafilét egy tojás tetején? És hogyan hangzik egy pár ropogós kenyér makrélával paradicsomszószban ebédre?
Egyéb omega-3 források
Igen ám, de mi a helyzet akkor, ha nem szereti a halat? Egyéb omega-3 tartalmú élelmiszerek a dió, a tökmag, a repceolaj, a lenmag és a szójabab. Ezek gazdagok az ALA nevű növényi rövid szénláncú zsírsavakban. Az ALA is omega-3 zsírsav, de nincs olyan jótékony hatással a szervezetre, mint a tengeri zsírsavak. A szervezetnek az ALA-t EPA-vá és DHA-vá kell átalakítania, de csak kis mennyiségben, és ez egy lassú folyamat.
Omega-3 étrend-kiegészítőként
Az omega-3 források tehát korlátozottak, ezért sokan inkább étrend-kiegészítőt szednek, hogy biztosítsák a napi 250 mg DHA és EPA adagjukat. A táplálékkiegészítőket azonban körültekintően válasszuk ki, mivel itt is vannak minőségi különbségek. Egy kiváló minőségű étrend-kiegészítőnek, mint például a a Möller’s tőkehalmájolajnak, megfelelő mennyiségben kell tartalmaznia a jótékonyabb tengeri zsírsavakat.
What is good health?
Do you have a good lifestyle?
Lifestyle simply means the way in which you live. Health and lifestyle go hand in hand. You might feel you have a good lifestyle if you are physically active, eat healthily and generally experience a sense of wellbeing. Conversely, if you want good health you should also have a good lifestyle.
Physical activity is the major contributor to a good lifestyle, but diet, drugs, stress, sleep and social conditions are also play an important role. Being able to use the body properly to avoid injury also affects lifestyle. Physical activity can also prevent depression and help you to recover more quickly from mental illness, both of which obviously affect your lifestyle.
Diet can be a difficult topic for many. Perhaps you eat too much or too little or maybe you find it hard to know what foods to combine to have a balanced diet. It’s also important to eat food that contains important vitamins, minerals and dietary fibre, omega-3 and antioxidants. On top of all this, you also need to get enough energy, protein and the correct fatty acids. The requirement for these nutrients changes throughout your life. When you are older you also have different requirements than children and younger adults. Women also have different requirements than men. Pregnant and breastfeeding mothers also have special requirements.
When you get older, you lose muscle mass and your body requires less energy and therefore less food. You may lead a less active life than you did before, which is why you require less food. However, your need for minerals, vitamins and other nutrients remains the same. Of course, there are plenty of healthy and active older people, but when you reach 70 to 80 years of age, it’s easier to become ill, especially during flu season.
Some steps you can take to improve your lifestyle and health are to:
- eat a healthy and varied diet
- stay active
- watch your weight
- avoid too much alcohol and don’t smoke
- get enough sleep
- think positive
- practise good hygiene
What is good quality of life?
The World Health Organisation (WHO) defines quality of life as a state where the individual can realise their potential, cope with normal stressful situations, work in a rewarding and positive way, and be able to contribute to others and society.
Quality of life is a wide and somewhat diffuse concept that includes joy in, and a desire for, life. These are values that are rather felt than measured, which in turn are based on personal environment and choices. Quality of life doesn’t necessarily depend on being healthy or sick. It’s the moments between worries, sorrows, problems and ailments that matter. For example, if you have a chronic illness, a feeling of mastery can be important when talking about quality of life.
To sum up, quality of life is a combination of health, lifestyle, networks and social support. It’s about experiencing joy, meaning in life, satisfaction, security and a sense of belonging, as well as being able to use your strengths. It’s also about feeling interest in life, coping with everyday situations and a being committed to something or someone. If you have good quality of life, you will be able to cope better with the inevitable stressful situations in life.
További cikkek
Tőkehalmáj-olaj fogyasztás egész évben!
a-vitamin d-vitamin
Az ízületek merevedése az életkor előrehaladtával
menopauza merev ízületek